Μαθήματα Marketing από τον Άι Βασίλη

Μαθήματα Marketing από τον Άι Βασίλη

Written by iconmedia

Μαθήματα Marketing από τον Άι Βασίλη

 

 

Γιατί ο Άι Βασίλης είναι κορυφαίος Marketer

Μαθήματα Marketing από τον Άι Βασίλη Αν ψάχνετε να βρείτε ποιος είναι ο κορυφαίος επαγγελματίας όλων των εποχών στο χώρο του marketing, μην ψάχνετε άλλο· απλά κοιτάξτε την καμινάδα σας!

Όπως καταλάβατε αναφερόμαστε στον γνωστό και μη εξαιρετέο… Άι Βασίλη!

Τι όμως είναι αυτό που τον κάνει κορυφαίο marketer;

Καταρχάς είναι μία από τις πλέον διάσημες και αναγνωρίσιμες περσόνες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Βρίσκεται στις επάλξεις εδώ και πολλά χρόνια, ενώ έχει ανταπεξέλθει με πραγματική μαεστρία μέσα από δύσκολες συνθήκες και στιγμές.

Έχει αντέξει πολέμους και κακουχίες, έχει ξεπεράσει θρησκευτικές πεποιθήσεις και έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων κάθε φορά που κάποιος «ανταγωνιστής» έκανε την παρουσία του.

Πώς όμως αυτός ο συμπαθέστατος «γεράκος» με τα λευκά μαλλιά, τα μακριά γένια και το κόκκινο παλτό (σε αυτό ας είναι καλά ένα γνωστό αναψυκτικό) κατάφερε να δώσει μαθήματα marketing;

Μαθήματα Marketing από τον Άι Βασίλη

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τη αρχή.

Μαθήματα Marketing από τον Άι Βασίλη 1
  • Είναι εξαιρετικά αξιόπιστος

Μαθήματα Marketing από τον Άι ΒασίληΌπως θα μπορέσουν να σας επιβεβαιώσουν εκατομμύρια παιδιά (και όχι μόνο) ανά την υφήλιο, ΚΑΘΕ χρόνο την ίδια ημέρα βρίσκουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο το δώρο που του ζήτησαν με το γράμμα τους. Ανεξάρτητα με τις καιρικές συνθήκες, ο Άι Βασίλης καταφέρνει και τρυπώνει (χωρίς να τον καταλάβει κανείς) σε κάθε σπίτι και αφήνει τα πολυπόθητα δώρα δίπλα από το δέντρο.

Όπως ο Άι Βασίλης, έτσι κι εμείς πρέπει να είμαστε απολύτως αξιόπιστοι απέναντι στους πελάτες μας. Οι πελάτες είναι, όπως και τα μικρά παιδιά, ιδιαιτέρως απαιτητικοί και το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους απογοητεύσουμε και να μην ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους.

Μαθήματα Marketing από τον Άι Βασίλη 2
  • Είναι πάντα ευχάριστος και χαμογελαστός

Αν πείτε σε οποιονδήποτε να μιμηθεί τον Άγιο Βασίλη, το πρώτο που θα κάνει είναι το περίφημο: «Χο Χο Χο»! Όλοι μας έχουμε την εικόνα του χαμογελαστού και καλοσυνάτου άγιου που θα κάνει ό,τι μπορεί για να μας ευχαριστήσει. Όπου και όποτε εμφανίζεται είναι πηγή χαράς και ευχαρίστησης, ενώ όλοι περιμένουμε να δούμε την έκπληξη που μας επιφυλάσσει.

Μπορούμε να κάνουμε κι εμείς το ίδιο στις επαγγελματικές μας σχέσεις; (Εντάξει, ίσως το «Χο Χο Χο» να μπορούμε να το… ξεπεράσουμε), αλλά μπορούμε να είμαστε κι εμείς ευχάριστοι, καλόπιστοι και πάντα με διάθεση να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας; Αν ναι, τότε σίγουρα είμαστε σε καλό δρόμο (και μία επιπλέον έκπληξη πότε-πότε βοηθάει ακόμα περισσότερο).

Μαθήματα Marketing από τον Άι Βασίλη 3
  • Μας ενθαρρύνει να επικοινωνήσουμε μαζί του

Μαθήματα Marketing από τον Άι ΒασίληΟ Άγιος Βασίλης φαίνεται να είναι γκουρού του marketing. Ενθαρρύνει την επικοινωνία και μάλιστα μας έχει βάλει στη διαδικασία να φροντίζουμε να επικοινωνούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν μας ζητά όμως να του στείλουμε τις τελευταίες ιατρικές εξετάσεις μας ή να του περιγράψουμε πολύπλοκα θέματα που μας απασχολούν. Μας ζητάει να του γράψουμε μία λίστα με τα δώρα που θα θέλαμε!

Φανταστείτε τώρα να μπορούσαμε κι εμείς να είχαμε αντίστοιχες «λίστες» από τους πελάτες μας, στις οποίες θα μας ανέφεραν τι ακριβώς είναι αυτό που επιθυμούν. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην έχουμε έδρα στον Βόρειο πόλο, μπορούμε όμως να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους πελάτες μας.

Μαθήματα Marketing από τον Άι Βασίλη 4
  • Επιβραβεύει την καλή συμπεριφορά

Μαθήματα Marketing από τον Άι ΒασίληΟ Άι Βασίλης επιβραβεύει την καλή συμπεριφορά φέρνοντας δώρα και χαρά, ενώ στην περίπτωση που η συμπεριφορά μας μέσα στη χρονιά δεν ήταν η ενδεδειγμένη, μπορούμε κάλλιστα να περιμένουμε… κάρβουνα.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους πελάτες μας. Τους συχνούς και σταθερούς πελάτες μας μπορούμε (και πρέπει) να τους επιβραβεύουμε και να δείχνουμε την εκτίμησή μας. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να κάνουμε και τους υπόλοιπους να συνεργάζονται μαζί μας πιο στενά (αποφεύγουμε όμως να τους δώσουμε κάρβουνα… εκτός αν αυτό είναι η δουλειά μας)!

Μαθήματα Marketing από τον Άι Βασίλη 5
  • Έχει καταπληκτική ομάδα

Μαθήματα Marketing από τον Άι ΒασίληΟ Άγιος Βασίλης μπορεί να είναι το «πρώτο όνομα», ο… celebrity, ο πλέον γνωστός και αναγνωρίσιμος “παίκτης” της ομάδας, αλλά χωρίς σημαντικούς συμπαίκτες δεν θα κατάφερνε τίποτα. Χωρίς τη βοήθεια των ξωτικών, των ταράνδων και φυσικά της… Κυρίας Άι Βασίλη, τίποτα από όλα αυτά τα μεγαλειώδη κατορθώματα δεν θα ήταν εφικτά.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στις επιχειρήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν είναι one man show!

Μαθήματα Marketing από τον Άι Βασίλη 6
  • Είναι μοναδικός!

Αν μη τι άλλο ο Άι Βασίλης είναι μοναδικός. Έχει ένα look που τον κάνει αναγνωρίσιμο από χιλιόμετρα μακριά, χαρακτηριστική γενειάδα και πιασιάρικο σλόγκαν που «περνάει» σε όλες τις γλώσσες… «Χο Χο Χο»!

Στον κόσμο των επιχειρήσεων χρειαζόμαστε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σημεία που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε και μας διαχωρίζουν από τους υπόλοιπους.

Μαθήματα Marketing από τον Άι Βασίλη

Ho Ho Ho

Μαθήματα Marketing από τον Άι ΒασίληΟ Άι Βασίλης αποδείχθηκε καταπληκτικός «παίκτης» στον τομέα του marketing και από ότι φαίνεται τα πηγαίνει εξίσου καλά (ίσως και καλύτερα) στο ψηφιακό marketing. Είναι ένας από τους κορυφαίους influencer με εκατομμύρια followers, δημιουργεί εξαιρετικό περιεχόμενο και έχει πιστούς ακόλουθους που και αυτοί με τη σειρά τους δημιουργούν κορυφαίο user generated content. Οι χρήστες επιθυμούν την επαφή μαζί του και ευχαρίστως του δίνουν τα στοιχεία που θα τους ζητήσει, γνωρίζοντας ότι κάτι καλό θα προκύψει και για αυτούς. Τέλος είναι μοναδικός, ξεχωριστός και δεν τον μπερδεύουμε με κανέναν άλλο.

Με λίγα λόγια… Χο Χο Χο!

Διαβάστε επίσης…

B2B Marketing

B2B Marketing

Τι είναι το B2B Marketing Το B2B marketing, (συντομία για το Business to Business ή επιχειρήσεις-προς-επιχειρήσεις),...

Αλγόριθμοι στα Social Media

Αλγόριθμοι στα Social Media

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι digital marketers, είναι οι ταχύτατες και συνεχόμενες αλλαγές στις...