NFC Tags εφαρμογές

NFC Tags εφαρμογές

Written by iconmedia

NFC Tags Εφαρμογές

Τι σημαίνει NFC

Οι NFC Tags εφαρμογές μπορούν να είναι πολλές, ενδιαφέρουσες και πολύ χρήσιμες σε μία μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων.

Αν και στη χώρα μας η χρήση τους δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, στη δυτική Ευρώπη και στις Η.Π.Α. χρησιμοποιούνται κατά κόρον.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα πολύ βασικά, δίνοντας μία συνοπτική εξήγηση του τι ακριβώς είναι η τεχνολογία NFC.

Ο όρος NFC προέρχεται από το αρκτικόλεξο των λέξεων Near Field Communication (Επικοινωνία Κοντινού πεδίου) και περιγράφει μικρά ολοκληρωμένα κυκλώματα ικανά να αποθηκεύουν πληροφορίες που μπορούν να ανακτηθούν ασύρματα μέσω των κατάλληλων συσκευών, συνήθως κινητά και tablets.

Τι είναι τα NFC Tags

Εφαρμογές των NFC TagsΤα NFC Tags είναι μικρά “τσιπάκια” και τα βρίσκουμε σε μία μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Τα συνηθέστερα είναι στρογγυλά, στο μέγεθος περίπου του κέρματος του ενός ευρώ και με πολύ μικρό πάχος (όσο περίπου ένα αυτοκόλλητο).

Είναι παθητικές συσκευές που δεν απαιτούν σύνδεση με κάποια παροχή ενέργειας, αλλά λειτουργούν μέσω ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής και “αντλούν’ ενέργεια από τη συσκευή που τα πλησιάζει σε μια απόσταση περίπου 10 εκατοστών και με την οποία έχουν αλληλεπίδραση.

Πώς λειτουργούν

Η χρήση των NFC Tags είναι απλή, εύκολη και γρήγορα. Απλά εφαρμόζουμε το NFC Tag στο σημείο που επιθυμούμε και πλησιάζοντας σε αυτό μία συσκευή με λειτουργία NFC συνδέεται αυτόματα με τα δεδομένα που θέλουμε.

Στις μέρες μας σχεδόν όλα τα smart phones διαθέτουν λειτουργία NFC, (η εφαρμογή συνήθως βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπου θα βρούμε και το bluetooth, το aiplane mode κ.λπ.).

NFC Tags εφαρμογές

Αν και, όπως προαναφέραμε, η χρήση των NFC Tags στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, στην υπόλοιπη Ευρώπη (και φυσικά στις Η.Π.Α) η χρήση είναι ευρεία και πολύ διαδεδομένη.

Ακολούθως θα αναφέρουμε μερικές από τις πιο συχνές χρήσεις και εφαρμογές των NFC Tags. Θα επικεντρωθούμε σε χρήσεις και ιδέες που μπορούν να βρουν εφαρμογή στην Ελλάδα και μάλιστα θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και πρακτικές.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την, ίσως, πλέον χρήσιμη εφαρμογή που θα μπορούσαν να βρουν τα NFC Tags στη χώρα μας και δεν είναι άλλη από τη χρήση τους στο χώρο της εστίασης.

HORECA

Εφαρμογές των NFC TagsΤα NFC Tags είναι ιδανικά για τη HORECA όπου απαιτείται υψηλή παροχή υπηρεσιών σε συνδυασμό με ένα καλαίσθητο περιβάλλον. Τα NFC Tags καλύπτουν ιδανικά και τα δύο.

Για παράδειγμα τα NFC Tags μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις που διαθέτουν πολλά τραπέζια ή ξαπλώστρες στη παραλία και γενικότερα σε κάθε επιχείρηση όπου οι πελάτες μπορεί να βρίσκονται “απλωμένοι” σε μία αρκετά μεγάλη έκταση.

Οι επιχειρήσεις λοιπόν, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία NFC και να χρησιμοποιήσουν τα tags σε ως τιμοκατάλογο. Θα μπορούσαν να κατασκευάσουν κομψές κατασκευές στις οποίες θα εμπεριέχεται το προγραμματισμένο tag και μέσω αυτών ο πελάτης θα μπορούσε να “οδηγείται” διαδικτυακά σε έναν online τιμοκατάλογο, να βλέπει και να ενημερώνετε για τις προσφορές ή το μενού της ημέρας, ακόμα και να προχωράει σε online παραγγελία.

Σκεφτείτε μόνο πόσο χρήσιμο θα ήταν να υπάρχει πάντα εύκαιρος σε κάθε τραπέζι ένας τιμοκατάλογος που δεν… βρέχεται, δεν σκίζεται και είναι κομψός, ιδιαίτερος και εντυπωσιακός.

Επίσης την εποχή του Covid-19 είναι πολύ χρήσιμο να προάγουμε και να προωθούμε τις ανέπαφες συναλλαγές, με τα NFC Tags να είναι μία εξαιρετική λύση, αφού δεν απαιτείται καμία επαφή για να δει κάποιος τα στοιχεία που επιθυμούμε.

Άλλες NFC Tags εφαρμογές είναι σε ξενοδοχεία, όπου μπορούν να βρίσκονται στα δωμάτια και να συνδέουν αυτόματα τις συσκευές με το ασύρματο internet της επιχείρησης.

Επίσης μπορούν να συνδέονται με τη reception, με την κουζίνα, με το spa, με τα social media ή με οποιαδήποτε άλλο σημείο επιθυμούμε.

Επαγγελματικές κάρτες

Εφαρμογές των NFC TagsΕκτός από το χώρο της εστίασης (HoReCa) οι NFC Tags εφαρμογές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και σε πολλούς άλλους επαγγελματικούς τομείς.

Καταρχάς μπορούμε να έχουμε επαγγελματικές κάρτες με NFC Tags. Κι εδώ οι επιλογές είναι πολλές, ανάλογα με το budget που θέλουμε να διαθέσουμε.

Για παράδειγμα μπορούμε να προγραμματίσουμε τα tags να “οδηγούν” στο εταιρικό μας site ή στον τιμοκατάλογό μας ή ακόμα και απ’ ευθείας στη φόρμα online παραγγελίας, έτσι ώστε γρήγορα και εύκολα, όποιος έχει την κάρτα μας να μπορεί να προσεγγίσει το (διαδικτυακό) σημείο που επιθυμούμε.

Επίσης μπορούμε να έχουμε πλαστικές ή πολυτελείς χάρτινες κάρτες με NFC Tag που θα “περνάει” απευθείας τα στοιχεία μας στο κινητό του πελάτη ή συνεργάτη μας.

Αυτές τις κάρτες δεν χρειάζεται να τις έχουμε σε πολύ μεγάλους αριθμούς, αφού ο σκοπός δεν είναι να τις μοιράζουμε, αλλά να προσφέρουμε τη δυνατότητα στους άλλους να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία μας, πραγματικά γρήγορα, εύκολα και ανέπαφα.

Καρτέλες εγγύησης

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν τα NFC Tags προκειμένου να μπορούν οι πελάτες τους να έχουν πρόσβαση στην καρτέλα του ή στην εγγύησή της συσκευής τους.

Τα NFC Tags ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγούν στο σημείο όπου ο καταναλωτής μπορεί να δώσει τα στοιχεία του ώστε να ενεργοποιηθεί ή να επιμηκυνθεί μία εγγύηση.

Επιλογή Mode

Εφαρμογές των NFC TagsΜε τον κατάλληλο προγραμματισμό μπορούμε να δίνουμε εντολή στο κινητό μα τηλέφωνο να μπαίνει αυτόματα στο mode που επιθυμούμε.

Αν για παράδειγμα όταν γυρνάμε σπίτι θέλομε το κινητό μας να μπαίνει στο αθόρυβο ή αν όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο θέλουμε αυτομάτως ντο κινητό να λειτουργεί ως GPS, τότε προγραμματίζουμε ανάλογα το NFC Tag, το τοποθετούμε στο σημείο που μας βολεύει (π.χ. κομοδίνο ή βάση κινητού) και με το που θα πλησιάσουμε τη συσκευή μας, εκείνη αυτόματα θα μπαίνει στο mode που έχουμε επιλέξει.

Προώθηση events

Εφαρμογές των NFC TagsΜία ακόμα από τις πολλές εφαρμογές των NFC Tags είναι η χρήση τους για την προώθηση διαφόρων events. Τα Tags τοποθετούνται σε αφίσες ή έντυπα και οδηγούν απευθείας είτε σε περισσότερες πληροφορίες για τα events είτε σε φόρμα απευθείας κράτησης.

Τα Tags και στην πολιτική

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί πολιτικοί χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να έρθουν σε επαφή με τους πιθανούς ψηφοφόρους τους.

Χρησιμοποιούν τα NFC Tags στις κάρτες τους, στις αφίσες τους, στα εκλογικά τους περίπτερα και στα έντυπά τους, ώστε να οδηγούν τους πολίτες σε site όπου εμφανίζεται η προεκλογική τους εκστρατεία, το πολιτικό τους πρόγραμμα και κάθε άλλη πληροφορία που επιθυμούν να μεταφέρου στο ευρύ κοινό.

Αθλητισμός και NFC Tags

Εφαρμογές των NFC TagsΔεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν τα NFC Tags για την άθλησή τους. Προγραμματίζουν και εφαρμόζουν τα Tags στα σημεία που θέλουν (π.χ. βάση κινητού επάνω στο ποδήλατο), ώστε η συσκευή να μπαίνει απ’ ευθείας στο mode που έχουν επιλέξει προκειμένου να συνδέεται με το ρολόι ή τη ζώνη ή όποια άλλη συσκευή επιθυμούν.

NFC Tags έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι και σε αγώνες cross country, στο εξωτερικό όπου αφού ο κάθε αγωνιζόμενος έφτανε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, “σκάναρε” το NFC Tag και του έδινε τις οδηγίες για τη συνέχεια της διαδρομής!

Άλλες εφαρμογές

Εφαρμογές των NFC TagsΤα NFC Tags χρησιμοποιούνται ευρέως στα λουράκια των κατοικίδιων ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εύκολης και άμεση αναγνώρισής τους και επικοινωνίας με τους κατόχους τους.
Χρησιμοποιούνται επίσης ως αντικλεπτικά σε αξεσουάρ πολυτελείας (π.χ. τσάντες) όπου οι κάτοχοι τοποθετούν σε κρυφό σημείο ένα NFC Tag με τα στοιχεία τους ώστε να μπορούν να τα αναγνωρίσουν εύκολα και γρήγορα σε περίπτωση κλοπής.

Εφαρμογές των NFC TagsΆλλες χρήσεις είναι σε ρούχα που οι εταιρείες έχουν “περάσει” όλα τα στοιχεία για το είδος, τα υλικά και τις οδηγίες συντήρησης, ακόμα και σε… νύχια για να ξεκλειδώνουν πόρτες ή κινητά τηλέφωνα!!!

Καταλαβαίνουμε εύκολα πως οι NFC Tags εφαρμογές είναι πολλές και μπορούν να καλύψουν σχεδόν κάθε ανάγκη.

Απαιτήσεις

Αυτό που χρειάζεται για να μπορέσει η τεχνολογία NFC να αποδώσει τα μέγιστα, είναι σωστή τοποθέτηση και σωστός προγραμματισμός.

Τα NFC Tags αν και ιδιαίτερα ανθεκτικά, δεν παύουν να είναι ηλεκτρονικές συσκευές.

Αυτό το οποίο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, είναι ότι τα tags δεν πρέπει να τα χαράζουμε και να τα τσακίζουμε. Γι’ αυτό και συνήθως δεν βρίσκονται σε κοινή θέα, αλλά είναι κολλημένα – τοποθετημένα σε σημεία όπου δεν μπορούν να χαραχθούν.

Επίσης η τοποθέτησή τους πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν, εύκολα και γρήγορα, να “διαβάζονται” από τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Τέλος χρειάζεται σωστός προγραμματισμός και εμπειρία ώστε να γίνουν στο κάθε επαγγελματία οι πιο αποδοτικές προτάσεις σχετικά με τις χρήσεις και τις NFC Tags εφαρμογές.

Θα πρέπει δηλαδή, τα NFC Tags, να “οδηγούν” σε εύχρηστες και καλαίσθητες διαδικτυακές τοποθεσίες, που οι χρήστες θα μπορούν άνετα και ταχύτατα να εξυπηρετηθούν.

Εφαρμογές των NFC Tags

Περισσότερες πληροφορίες

Εμείς στην iCONMEDIA διαθέτουμε την κατάλληλη εμπειρία σχετικά με τον προγραμματισμό και τις NFC Tags εφαρμογές και είμαστε πολύ τυχεροί που συνεργαζόμαστε με την Kartomania.gr, την κορυφαία (κατά την άποψή μας) εταιρεία στην Ελλάδα που ασχολείται με τις εκτυπώσεις και τις εξειδικευμένες κατασκευές, για την τοποθέτηση των NFC Tags.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις NFC Tags εφαρμογές μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 71 01 815 ή στο [email protected] και τα εξειδικευμένα στελέχη μας να σας ενημερώσουν λεπτομερώς σχετικά με τις δυνατότητες των NFC Tags και να σας προτείνουν τις πλέον κατάλληλες και αποδοτικές λύσεις για τη δική σας επιχείρηση.

Διαβάστε επίσης…

B2B Marketing

B2B Marketing

Τι είναι το B2B Marketing Το B2B marketing, (συντομία για το Business to Business ή επιχειρήσεις-προς-επιχειρήσεις),...

Αλγόριθμοι στα Social Media

Αλγόριθμοι στα Social Media

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι digital marketers, είναι οι ταχύτατες και συνεχόμενες αλλαγές στις...