Ψηφιακές διακοπές

Ψηφιακές διακοπές

Written by iconmedia

Ψηφιακές Διακοπές

Το καλοκαιράκι έχει μπει για τα καλά και οι περισσότεροι ετοιμάζονται για τις καθιερωμένες καλοκαιρινές διακοπές.

Τι θα λέγατε όμως, φέτος, μαζί με τις διακοπές σας να κάνατε και… ψηφιακές διακοπές;

 

Δεν είναι αυτό που νομίζετε…

Ψηφιακές διακοπές. Ζευγάρι με μαγιό που κρατάνε τα κινητά τους.

Όχι, με τον όρο ψηφιακές διακοπές, δεν εννοούμε να «συνδεθείτε» με τις συσκευές σας και να «πάτε» διακοπές μέσω… metaverse (αυτό είναι κάτι που αναμένεται να γίνει στο κοντινό μέλλον).

Εννοούμε ακριβώς το αντίθετο. Μιλάμε για την αποσύνδεση από οτιδήποτε ψηφιακό μάς αποσπά και μάς απορροφά την προσοχή.

 

Ψηφιακές διακοπές

Αποσυνδεθείτε

Μην σας κάνει εντύπωση που ένα Digital Marketing Agency σας προτείνει να… αποσυνδεθείτε. Ούτως ή άλλως στην καθημερινότητα είμαστε «δέσμιοι» των ηλεκτρονικών συσκευών. Είτε πρόκειται για τα κινητά μας είτε για tablets, υπολογιστές, ρολόγια, γυαλιά και οποιεσδήποτε άλλες συσκευές, κάθε ημέρα είμαστε συνδεδεμένοι και τα χρησιμοποιούμε 24/7.

Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αφού η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και όλο και περισσότερα «καλούδια» είναι διαθέσιμα προκειμένου να μας κάνουν τη ζωή μας πιο… εύκολη.

 

Ψηφιακές διακοπές

Άλλο χρήση, άλλο κατάχρηση

Ψηφιακές διακοπές. Άνθρωποι κρατάνε τα κινητά τους σε συναυλία

Το θέμα είναι πως πολλοί από εμάς έχουμε φτάσει στο σημείο να κάνουμε κατάχρηση αυτών των συσκευών και έχουμε εθιστεί στη χρήση, τόσο των συσκευών, όσο και των social media.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στα… ναρκωτικά και στο διαδίκτυο χρησιμοποιούμε τον όρο «χρήστες».

Υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς το κινητό τους αισθάνονται… «γυμνοί», ενώ (ακόμα χειρότερα) δεν είναι λίγοι αυτοί που αισθάνονται την ανάγκη, κάθε τους δραστηριότητα, να την προβάλουν στα social ανεβάζοντας φωτογραφίες και βιντεάκια. Το τραγικό είναι ότι αν δεν την προβάλλουν, δεν απολαμβάνουν τη δραστηριότητα αυτή καθαυτή όσο όταν την «κάνουν βούκινο» στο Facebook, στο Instagram ή στο TikTok.

 

Ψηφιακές διακοπές

Δια…κόψτε

Ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία των διακοπών και ας κάνουμε αυτό που λέει η λέξη.

Ας διακόψουμε αυτά που κάνουμε όλο το χρόνο και ας προσπαθήσουμε να προσφέρουμε λίγο πιο ποιοτικό χρόνο στους εαυτούς μας και στους ανθρώπους μας.

Ας μην είμαστε με το κινητό στο χέρι όταν βρεθούμε σε μία ταβέρνα, σε μία καφετέρια ή ένα μπαράκι. Ας μιλήσουμε (και κυρίως ας ακούσουμε) τους φίλους με τους οποίους είμαστε μαζί εκείνη τη στιγμή.

Ας απολαύσουμε ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα απευθείας με τα ματάκια μας και όχι μέσα από την… οθόνη του κινητού μας! Ας προσπαθήσουμε να βιώσουμε τη στιγμή και όχι να την καταγράψουμε στο κινητό για να τη… δείξουμε στους φίλους μας. Άλλωστε, υπάρχουν πια, άπειρα «ηλιοβασιλέματα» (ή όποιες άλλες στιγμές) στο διαδίκτυο. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτού που βλέπετε εσείς και αυτών που βρίσκονται στο διαδίκτυο, είναι ότι το «δικό σας» έχετε την ευκαιρία να το βιώσετε όπως μόνο όσοι βρίσκεστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εκεί, μπορείτε. Με όλες σας τις αισθήσεις παρούσες και όχι με ένα κινητό στο χέρι.

Ψηφιακές διακοπές. Νεαρές που βγάζουν selfie

Όταν καθίσετε για φαγητό, αφήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές στην άκρη. Μην βγάλετε φωτογραφία τις… πατάτες σας και μην ποστάρετε τη σαλάτα σας. Μιλήστε με το σύντροφό σας, τα παιδιά σας, τους φίλους σας. Απολαύστε τη στιγμή! Όσες φορές και να δείτε (ή να δείξετε) τη φωτογραφία του φαγητού σας, ποτέ δεν θα μπορέσετε να το… γευτείτε, να το μυρίσετε και σίγουρα δεν θα σας… χορτάσει. Μην χάνετε μία μοναδική στιγμή που δεν πρόκειται να επαναληφθεί, απλά και μόνο για ένα… story στο Instagram.

Η καλύτερη ανάμνηση πάντα θα βρίσκεται στο μυαλό, ποτέ στο κινητό ή στο διαδίκτυο!

 

Ψηφιακές διακοπές

Influencers & Celebrities

Μην σας παρασύρουν οι influencers και οι celebrities. Είναι η δουλειά τους να ποστάρουν και να προβάλλουν συνεχώς την «καταπληκτική και glamorous ζωή τους».
Πληρώνονται για αυτό.
Όταν όμως ΔΕΝ πληρώνονται, τότε (οι σοβαροί άνθρωποι και επαγγελματίες) φροντίζουν και κρατάνε την προσωπική τους ζωή… προσωπική!

Αφήστε τους influencers να κάνουν τη δουλειά τους και κάντε κι εσείς τη δική σας. Ζήστε τη ζωή σας, όπως πραγματικά επιθυμείτε και όχι όπως ορίζουν τα trends. Αυτά αύριο θα (ξανά) αλλάξουν και εσείς (πάλι) θα τρέχετε από πίσω τους να τα προλάβετε.

Τέλος (όπως λένε και οι λίγο πιο «κακεντρεχείς») μην ποστάρετε που πάτε, τι κάνετε, τι τρώτε και τι πίνετε. Κανείς (στην πραγματικότητα) δεν νοιάζετε!

Ψηφιακές διακοπές. Νεαρή γυναίκα απολαμβάνει τη θέα της θάλασσας.

Ψηφιακές διακοπές

TV

Την τηλεόραση την αφήσαμε τελευταία, επειδή «πνέει τα λοίσθια» και ελάχιστοι είναι αυτοί (στις προηγμένες χώρες τουλάχιστον) που ακόμα παρακολουθούν με τις ώρες το «χαζοκούτι». Στις περισσότερες περιπτώσεις η τηλεόραση είναι “second screen”, ενώ πλατφόρμες όπως το Youtube και το Netflix, της έχουν δώσει τη χαριστική βολή.

Αν όμως, παρ’ ελπίδα, είστε ακόμα κολλημένοι με την τηλεόραση, τότε (και σε αυτή την περίπτωση) οι διακοπές είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να «ξεκολλήσετε» και να κάνετε πράγματα για τα οποία θα σας ευγνωμονεί ο… εαυτός σας!

Μην ξεχνάτε πως έρευνες έχουν δείξει ότι όταν παρακολουθούμε τηλεόραση, ο εγκέφαλος όχι απλά αδρανεί, αλλά χάνει και συνάψεις. Με λίγα λόγια όταν λέμε «Χαζεύω στην τηλεόραση»… κυριολεκτούμε!

Ψηφιακές διακοπές. Γυναίκα σε ξαπλώστρα στην παραλία

Ψηφιακές διακοπές

Stop & Go

Χαλαρώστε!

Αναπνεύστε!

Χαμογελάστε!

Απολαύστε τις στιγμές με τους αγαπημένους σας!

Διαβάστε ένα βιβλίο. Κάντε μπάνιο σε μια ήρεμη παραλία και «γειωθείτε» ξαπλωμένοι στην αμμουδιά. Γνωριστείτε με κόσμο, μιλήστε και ακούστε. «Χορέψτε σαν να μην σας βλέπει και τραγουδήστε σαν να μην σας ακούει κανείς». Περπατήστε στο δάσος, γδάρτε ένα γόνατο και τσιμπηθείτε από ένα αγκάθι…

Αλλά αφήστε στην τσάντα το κινητό, το smartwatch και το tablet!

Κι αν όλα τα παραπάνω ακούγονται λίγο «παλιακά» ή ρομαντικά· σας πληροφορούμε ότι δεν είναι καθόλου.

Είναι μία ανάγκη που έχει προκύψει από το σύγχρονο τρόπο ζωής και τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ακόμα και εμείς (που στο κάτω – κάτω της γραφής η τεχνολογία και το διαδίκτυο είναι η δουλειά μας) φροντίζουμε να κάνουμε μία «γενναία αποτοξίνωση», ώστε να «γεμίζουμε μπαταρίες» και να συνεχίζουμε ακόμα πιο ορεξάτοι και δυνατοί, με νέες ιδέες και γεμάτοι ενέργεια.

Ψηφιακές διακοπές. Νεαρός άνδρας βουτάει σε λίμνη

Δοκιμάστε το. Άλλωστε δεν έχετε τίποτα να χάσετε, ενώ θα κερδίσετε όλες τις (χαμένες) στιγμές που τις βιώνετε «μέσα από μία οθόνη» ή με το άγχος ενός επιτυχημένου post.

Η επιλογή είναι δική σας.

Καλές Ψηφιακές Διακοπές!

Διαβάστε επίσης…

B2B Marketing

B2B Marketing

Τι είναι το B2B Marketing Το B2B marketing, (συντομία για το Business to Business ή επιχειρήσεις-προς-επιχειρήσεις),...

Αλγόριθμοι στα Social Media

Αλγόριθμοι στα Social Media

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι digital marketers, είναι οι ταχύτατες και συνεχόμενες αλλαγές στις...